fbpx

10 innsidertips til deg som skal kjøpe solskjerming

1. HVA DU ØNSKER Å OPPNÅ MED SKJERMINGEN

Tenk igjennom hva du ønsker å oppnå. Er det å redusere innetemperaturen, er det å redusere innsyn, har du en utsikt du ønsker å beholde samtidig som du vil skjerme for sola? For eksempel kan både en utvendig persienne og en zipscreen redusere varmen inne i stua. Derfra skiller produktene seg i egenskaper. En zipscreen har en duk som man kan se ut gjennom til enhver tid. En persienne blir helt tett når man stenger lamellene. Vil du beholde mest mulig av utsikten er zipscreen løsningen for deg. 

Hvis det er innsyn du vil ha bort, kan en plissegardin som kan settes til å dekke hele, øvre, midtre eller nedre delen av et vindu være løsningen.

2. SKRÅVINDUER

Mange i vårt område har skråvinduer. Nye hus har ofte hele fasader i glass helt til mønet. Utvendige løsninger fungerer dårlig på skråvinduer. For å skjerme skråvinduer er både lamellgardiner og plisségardiner gode løsninger. Er det høyt til mønet kan disse også betjenes med motor/fjernkontroll.

3. JEG HØRER IKKE HVA DU SIER- DET BLÅSER SÅ FÆLT!

I vårt land har vi noen voldsomme variasjoner i været. Temperaturer som svinger fra – 35 til + 35. Vi har også mye vind. Vær og vind kan gjøre stor skade hvis man velger feil produkttype eller produktene er montert feil. For å sikre seg mot vind kan man velge å montere en vindsensor på produktene som kjører produktet inn hvis det blåser opp. 

Best i vindfulle områder er zipscreens. Mange leverandører selger zipscreen som er testet til å tåle rett over 30m/s vind. Det finnes derfor produkter som har sertifisering helt opptil 57,04M/S. (Orkan styrke er 33-35). Vi anbefaler at du spør etter testdokumentasjon.

4. VELG LEVERANDØREN SOM PASSER DEG

Det er viktig å finne leverandøren som passer deg. Vi anbefaler deg å innvitere i allefall 2 tilbydere hjem så du har noe å sammenlikne med.

I Norge har vi noen store nasjonale nasjonale leverandører (Kjells markiser, Markisemannen, Fasadeprodukter og Lunex er de største. Disse er dog alle eid av samme firma) og noen små lokale sånn som de lokale forhandlere som oss i Eiker Markiser.

Våre forhandlere har vår styrke i service og oppfølging. Produktene er gjerne ganske like. Uavhengig av leverandør så vil det være en lokal selger og montør som du vil møte.

Jeg anbefaler deg å basere ditt valg av leverandør på en kombinasjon av pris, referanser og feelingen du fikk med rådgiveren som var hos deg. Det vil gi deg en pekepinn på hvordan resten av kundeforholdet vil bli.

Produkter mot sol og innsyn brukes daglig. Vi gir som de fleste andre i bransjen 5 års garanti. Men like viktig som garantien er oppfølgingen, hvis et produkt skulle trenge en justering. Det hjelper lite med garanti om markisa di en dag i mai stopper helt ute og ikke vil gå inn – og du først får service i slutten av september. 

5. HVA KOSTER SOLSKJERMING? SAMT PRODUKTER SOM BETALER FOR SEG SELV

De fleste som skal ha solskjerming forholder seg til et budsjett. Tenk igjennom hva du har å rutte med. Det er slik at to naboer i en tomannsbolig kan ha helt ulike behov og prisen vil da variere. En befaring er derfor oftest nødvendig for å gi riktig pris til deg. Når det er sagt, så er det et par punkter ikke alle tenker på:

Et produkt som holder varmen ute, reduserer behovet for bruk av kjølefunksjonen på varmepumpa. Tilsvarende har vi innvendige produkter som tjener seg inn i løpet av 5-6 år som følge av at de isolerer godt mot varmetap når det er kaldt ute.

Videre er ikke alltid “like” produkter like. En standard terrassemarkise med 4 meter bredde og 3 meter utfall kan veie fra 55 til over 85 kg som følge av at de er bygget forskjellig. Dette gir utslag i ulike styrker i konstruksjonen/tåleevne. Dette har selvfølgelig innslag på pris. Jeg kan levere en manuell modell ferdig montert for under 15 000 kr og en eksklusiv innebygget modell med motor, sol og vindautomatikk og belysning for 50 000 kr. Og på en plisségardin kan prisen fort variere med 2000 kr avhengig av duken du ønsker. Det som er viktig er at DU får modellen som passer akkurat for deg. Dette finner vi ut på en befaring.

6. SKAFF DEG RYGGDEKNING


I mange hjem er det flere som skal si sin mening. Som en meget hyggelig dame jeg møtte på en befaring i Ridabu sa “Han har ikke talerett, men betalerett”. Det er lett å for mange å kjenne seg igjen her. For at begge parter skal få det slik dere ønsker er det VELDIG lurt at begge setter av tid til befaringen. Det gjør at en av dere slipper å gjenfortelle masse info man fort ikke husker alt av til andre “han sa et eller annet med den duken der….” Det gjør det også lettere for oss som skal gi dere råd å finne den riktige løsningen. Vi sparer også mye tid på oppfølging i etterkant hvis vi kan finne løsningen mens vi er hos dere. 

7. TENK BARNESIKKERHET

EU har innført strenge regler for montering av solskjermingsprodukter. Faren med at barn for en betjeningssnor rundt halsen er tilstede hvis en snor henger for lavt. Faktisk skal snorer henge 150 cm over bakken! Gjelder også hos godt voksne. Kan fort være barnebarn eller andre som er på besøk…

8. STØV PÅ HJERNEN?


Om du bor i en by eller i nærheten av en trafikkert vei er det en ting du skal ha litt i bakhodet når det gjelder fargevalg på innvendige produkter. Svevestøv og forurensning kan fort legge seg på innvendige produkter. Da er det lurt å velge en farge som ikke er helt hvit eller lysegul. Videre kanskje du skal velge et stoff som lar seg vaske med en klut, selv om det er litt dyrere enn de rimeligste kreppvariantene. Velger du dette får du glede av produktene dine mye lenger.

9. LEVERINGSTID…

Husk at solskjerming spesialtiloasses og alle leverandører har lenger leveringtid på sommeren da det er kø ut døra. Mange produkter har 3-6 ukers leveringstid og noe lenger i høysesongen. Det lønner seg å være tidlig ute, men vi i har desidert raskeste leveringstiden i markedet.

10. HVA MED Å FORLENGE SOMMEREN?
Du kan forlenge uteseongen ved å bruke screens som en ekstra levegg eller en markise med dropdown front. Kombinert med en pergolaløsning eller markise får du nesten et nytt rom! Det er lite som slår en sommerkveld foran utepeisen…